www.abcnyheter.no
Oppdatert: 29.03.2014 17:07 | Av NTB og Leni Aurora Brækhus, www.abcnyheter.no

Avfyrt skudd under væpnet ran på Grønland

Det har blitt avfyrt skudd under et væpnet ran av en gullsmed på Grønland i Oslo lørdag ettermiddag. Politiet søker etter fire unge menn i området.


Politiets innsatsleder Tore Barstad sier ranet som skjedde midt i lørdagsrushet på Grønland i Oslo, fort kunne fått tragisk utfall. Foto: Paul A. Nordal ABC Nyheter - 1 (© ABC Nyheter)
Neste
Forrige
Forrige
  • Politiets innsatsleder Tore Barstad sier ranet som skjedde midt i lørdagsrushet på Grønland i Oslo, fort kunne fått tragisk utfall. Foto: Paul A. Nordal ABC Nyheter - 1 (© ABC Nyheter)
  • En bil har stått i brann og det har blitt avfyrt flere skudd under et væpnet ran på Grønland i Oslo lørdag ettermiddag. MMS-bilde Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix - 2 (© ABC Nyheter)
  • Politiet er på stedet etter at det har blitt avfyrt flere skudd under et væpnet ran på Grønland i Oslo lørdag ettermiddag. MMS-bilde Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix - 3 (© ABC Nyheter)
  • Politiet er på stedet etter at det har blitt avfyrt flere skudd under et væpnet ran på Grønland i Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Steinar Schjetne NTB scanpix - 4 (© ABC Nyheter)
  • – Disse gjerningsmennene skal vi ta, sier innsatsleder Tore Barstad. Foto: Paul A. Nordal ABC Nyheter - 5 (© ABC Nyheter)
  • Politiets innsatsleder Tore Barstad sier ranet som skjedde midt i lørdagsrushet på Grønland i Oslo, fort kunne fått tragisk utfall. Foto: Paul A. Nordal ABC Nyheter - 6 (© ABC Nyheter)
  • Politiet er på stedet etter at det har blitt avfyrt flere skudd under et væpnet ran på Grønland i Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Steinar Schjetne NTB scanpix - 7 (© ABC Nyheter)
  • – Disse gjerningsmennene skal vi ta, sier innsatsleder Tore Barstad. Foto: Paul A. Nordal ABC Nyheter - 8 (© ABC Nyheter)
Neste
ABC NyheterVis Thumbnails
1 av 10
Politiets innsatsleder Tore Barstad sier ranet som skjedde midt i lørdagsrushet på Grønland i Oslo, fort kunne fått tragisk utfall. Foto: Paul A. Nordal (ABC Nyheter)

Med så mange folk til stede, er det bare flaks at ingen ble skadd, mener politiet. Gullsmedbutikken Sheikh Enterprises i Schweigaards gate på Grønland i Oslo ble ranet av fire menn like etter klokka 12 lørdag. Ranerne skjøt minst to skudd utenfor gullsmeden, med svært mange vitner til stede i gatene.

Ranet som skjedde midt i lørdagsrushet kunne lett fått et tragisk utfall, sier politiets innsatsleder Tore Barstad.

– Med hundrevis av folk rundt, var skadepotensialet stort. Så disse gjerningsmennene skal vi ta, sier han til TV 2.

Han sier til VG at selv om det ikke er fysiske skader, vil de som var på jobb i gullsmeden «Sheikks enterprises» være sterkt psykisk preget av hendelsen.

Ranet ser ut til å ha vært godt planlagt.

– Et ran er sjeldent en impulshandling. Ranerne benyttet tohåndsvåpen, som har tung skyts som er kraftig og går langt. De har avfyrt minst to skudd, ettersom vi har funnet to tomme hylser i området. Dette kunne fått et meget tragisk utfall, sier Barstad ifølge NTB.

Varslet grenseovergangene

Politiet har varslet grenseoverganger og nabodistrikt, og har fått tips om at ranerne kan ha dratt videre i en sort BMW. Politiet holder også muligheten åpen for at de kan ha forsvunnet til fots.

Politiet søker nå etter fire unge menn med olabukser, en av dem med grå jakke med grå stripe over bryst og ermer. En av ranerne hadde grønne sko og en sort ryggsekk med hvite detaljer. Ranerne hadde på seg finlandshetter og dykkermasker under ranet, i tillegg til røde hansker.

– Vi har spor som vi følger tett. Ranet skjedde mist i rushtiden, så det er snakk om mange vitner til hendelsen. Vi avhører de viktigste vitnene, sier Barstad.

Det var vitner på stedet som varslet om biltype og hvilken retning bilen kjørte etter ranet.

Politiet har foreløpig ingen opplysninger om hvor mye ranerne har fått med seg, men sier at de regner med at det er snakk om store verdier.

Forlot ransbil i brann

– Vi så fire maskerte ranere. Da de kom ut av gullsmeden, skjøt de ett skudd i lufta. Deretter kjørte de bort i en Audi A3, sier øyenvitner til Dagbladet.

Bilen – en franskregistrert sort Audi – som ble brukt under ranet, ble etter kort tid funnet utbrent på Tøyen, opplyser vaktleder ved krimvakta til NRK.

– Det var udramatisk og brannen er nå slukket, opplyser Oslo brann- og redningsetat til avisa.

– Hørtes ut som kanon

Et helikopter svirret etter ranet over området, og væpnede styrker kontrollerte biler på veien i nærheten av Tøyen skole.

Det er usikkert om ranerne har fått med seg noen verdier, ifølge NRK.

Et vitne som bor like ved Gullsmed-butikken hørte skuddene fra leiligheten sin, sier til VG at skuddene hørtes ut som smell fra en kanon.

– Jeg satt i leiligheten og hørte to drønn, det hørtes mer ut som en kanon. Jeg trodde kanskje det var noe på festningen, en markering eller noe, sier vitnet til avisa.

Samme gullsmed skal ha blitt ranet brutalt i 2009, melder TV 2.

På forsiden nå

- De er lands- forrædere
  • Norske krigere i Den islamske staten (IS) bør behandles som landssvikere, mener Frps Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg. Juridisk tvilsomt, mener regjeringspartner Høyre.